Om te downloaden: Veiligheidsplan Kaagcup 2024 in PDF
Veiligheidsplan Zeeverkennerscentrum Kagerplassen tijdens de Kaagcup 2024
Inleiding
Voor u ligt het Veiligheidsplan van het Zeeverkennerscentrum Kagerplassen te Warmond t.b.v. de Kaagcup 2024. De Kaagcup 2024 zal plaatsvinden op 10 mei t/m 11 mei 2024. Het Zeeverkennerscentrum Kagerplassen zal ten behoeve van een aantal aan de Kaagcup deelnemende scoutinggroepen als verblijf- en overnachtinglocatie dienen van 8 mei 2024 tot en met 12 mei 2024. Naar verwachting zullen 900 personen behorende tot ca 45 scoutinggroepen op het Zeeverkennerscentrum verblijven.
Met het opstellen van dit veiligheidsplan beoogt het bestuur van het Zeeverkennerscentrum Kagerplassen, een zo veilig en gezond mogelijke verblijfplaats aan de op het centrum verblijvende personen bieden. Door het benoemen van preventieve maatregelen wil de organisatie zo mogelijk ongevallen, incidenten en calamiteiten voorkomen. Wanneer zich dan toch een bijzondere situatie voordoet kan door een goede voorbereiding en door gezamenlijke inzet de omvang zo veel mogelijk worden beperkt.
In dit plan staan de punten omschreven die betrekking hebben op de algemene veiligheid en gezondheid van de op het zeeverkennerscentrum verblijvende personen. Daarnaast wordt beschreven wat er moet gebeuren in geval van een (dreigende) calamiteit en bij bijzondere situaties zoals een ontruiming.
Dit plan voorziet niet in de veiligheid tijdens de Kaagcup zeilwedstrijden op het water. Voor dat plan is de wedstrijdcommissie van de Scouting Kaagcup zeilwedstrijden verantwoordelijk. Zie daartoe het wedstrijdboekje van de zeilwedstrijden.
Algemene gegevens
Naam evenement: |
Kaagcup 2024 |
Naam organisatie: |
Stichting Zeeverkennerscentrum Kagerplassen |
Naam contactpersoon: |
Philip Schoorl |
Mobiel nummer contact: |
085 4000 121 |
Locatie Calimiteitencoordinatie |
Op het Zeeverkennerscentrum. Bij ontruiming gehele eiland in “wedstrijdtent” op de Zijldijk ter hoogte van huisnummer 4. |
Locatie evenement: |
Boterhuiseiland te Warmond |
Korte omschrijving evenement: |
Verblijf- en overnachtinglocatie |
Startdatum evenement: |
8 mei 2024 |
Einddatum evenement: |
12 mei 2024 |
Aantal bezoekers : |
Ca 900 |
Doelgroep: |
Leden van scoutinggroepen die deelnemen aan de “Kaagcup”zeilwedstrijden en verblijven op het Zeeverkennerscentrum Kagerplassen |
Indicatie leeftijd bezoekers: |
11 t/m 60 jaar. (Merendeel tussen 11 en 25 jaar.) |
Veiligheid algemeen.
Tijdens de beschreven periode is een grote hoeveelheid personen aanwezig op het centrum. De grote hoeveelheid personen maakt een specifiek veiligheidsplan noodzakelijk. In dit plan zijn alle veiligheidsregels voor het Zeeverkennerscentrum opgenomen.
Calamiteit
Een calamiteit is een ongewone gebeurtenis met aanzienlijke materiële en/of gevolgschaden. Wanneer er een gebeurtenis welke schade (en eventuele gevolgschade) in de breedste zin van het woord kan opleveren aan aanwezige personen of groepen op de locatie alsmede schade aan de goede naam van Scouting in zijn algemeenheid, kan dit beschouwd worden als een calamiteit. Materiële schade is in dit plan niet opgenomen tenzij de materiële schade, schade aan de aanwezigen tot gevolg kan opleveren.
De calamiteitencoördinator is ook beschikbaar om ten diensten te staan van alle aanwezige scoutinggroepen voor vragen, opmerkingen en twijfels op het gebied van veiligheid. Deze adviserende rol mag altijd gebruikt worden.
Calamiteitencoördinatie
In geval van een calamiteit zullen de aanwezige bestuursleden van het Zeeverkennerscentrum de coördinatie en afhandeling op zich nemen. Een schema zal aangeven welk bestuurslid op welke tijdstippen en dagen zal optreden als calamiteitencoördinator. De calamiteitencoördinator zal altijd via het bekend gestelde telefoonnummer bereikbaar zijn.
Iedere scoutinggroep en ieder lid van die groepen dient zich te conformeren aan de beslissingen en opdrachten van de calamiteitencoördinator. De calamiteitencoördinator (herkenbaar aan GROEN hesje) blijft degene die uiteindelijk de beslissingen neemt en de daaruit voortvloeiende taken uitzet.
De verblijfplaats bevindt zich op of in de onmiddellijke omgeving van het Boterhuiseiland. In geval van algehele ontruiming van het Boterhuiseiland zal de calamiteitencoördinatie plaatsvinden vanuit de “wedstrijdtent” op de Zijldijk tegenover woning nummer 4. De calamiteitencoördinator (herkenbaar aan GROEN hesje) verplaatst zich onmiddellijk naar de “wedstrijdtent”. Overige bestuursleden zien to op de daadwerkelijke ontruiming van het centrum.
Toezicht op orde en rust
Op de avonden zal er door rondgang over het centrum toegezien worden op orde en rust. Dit team maakt van 2100 uur tot 0100 ( of zoveel langer als nodig is) rondes over het eiland. Zij zien tevens toe op de veiligheid. Bij het vaststellen van onveilige situaties nemen zij direct actie. Zij informeren daarbij onmiddellijk de teamcoördinator. Deze staat in contact met de calamiteitencoördinator van het centrum.
Mogelijke scenario’s
De volgende scenario’s zijn onderkend en opgenomen:
1. Brand en explosieveiligheid;
2. Ongeval waarbij een of meerdere personen letsel van ernstige aard oplopen;
3. Overlijden van een persoon;
4. Bedreiging van buiten;
5. overige incidenten.
- Brand en explosieveiligheid.
Gezien de grote hoeveelheid op het Zeeverkennerscentrum verblijvende personen gelden in het kader van de brandveiligheid voor de gehele periode van verblijf de navolgende regels:
- Het terrein zal door zorg van het bestuur van het Zeeverkennerscentrum worden ingedeeld met behulp van kalklijnen. Het indelingsplan voorziet in loop/brandgangen. Deelnemende groepen krijgen een terreindeel toegewezen en dragen er zorg voor dat de looppaden/brandgangen vrij blijven van alle soorten van obstakels als tenten, scheerlijnen en dergelijke;
- Iedere scoutinggroep draagt zorg voor het aanwezig hebben van een voor direct gebruik aanwezige brandblusser. Deze brandblusser dient in de onmiddellijke nabijheid van de koektoestellen aanwezig te zijn;
- Kampvuren zijn niet toegestaan;
- Op naleving van de regels 1a en 1c zal nadrukkelijk worden toegezien door het team dat tevens de orde en rust controleert. Regel 1b wordt bij het toewijzen van de locatie gecontroleerd.
In geval van brand wordt onmiddellijk de calamiteitencoördinator ingelicht. Direct dient met blussen te worden aangevangen. De persoon die de brand constateert meldt dit ook aan de brandweer op 112.
Indien tot ontruiming van het Boterhuiseiland wordt besloten wordt gehandeld als in het ontruimingsplan is beschreven.
- letsel van ernstige aard.
Bij letsel van ernstige aard waarbij externe hulp noodzakelijk is neemt de scoutinggroep waartoe de getroffen persoon behoort zelf de noodzakelijke actie.
- EHBO hulp is een verantwoordelijkheid van de scoutinggroep;
- Huisartsenhulp of ziekenhuishulp wordt door de groep zelf verzorgd en uitgevoerd. Een overzicht van beschikbare huisartsenposten en ziekenhuizen in de omgeving is opgenomen als bijlage 2.
- Indien ambulancehulp noodzakelijk is draag de betrokken scoutinggroep zorg voor:
- Alarmering via 112;
- Opvang van de ambulance op de Zijldijk bij de molen;
- Een boot bij de molen t.b.v. het ambulancepersoneel en eventueel transport van de getroffen persoon houd hier bij rekening met de omgeving. (dus niet snelvaren!!)
- Begeleiding naar het ziekenhuis;
- Informeren van groepsbestuur, betrokken ouders en dergelijke;
- Indien ambulancehulp is ingeroepen wordt de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum direct geïnformeerd via het calamiteiten telefoonnummer 085-4000121.
In geval van overlijden van een persoon wordt de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum direct geïnformeerd. In samenspraak met de calamiteitencoördinator worden vervolg acties genomen.
Bij vervolgacties dient ondermeer te worden gedacht aan het informeren van:
Directe relaties;
Groepsbestuur;
Scouting Nederland;
Admiraliteitsbestuur;
Wedstrijdleiding Kaagcup zeilwedstrijden;
- Bedreiging van buiten.
Onder bedreiging van buiten wordt verstaan het op het Boterhuis eiland aanwezig zijn of komen van personen die geen deelnemer zijn aan de Scouting Kaagcup zeilwedstrijden.
Bij het constateren van aanwezigheid van dergelijke personen dient onmiddellijk de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum te worden geïnformeerd.
De calamiteitencoördinator neemt actie om de ongewenste personen van het Boterhuiseiland te verwijderen.
- Overige incidenten.
Omschrijving: gebeurtenissen die invloed hebben op de reputatie van Scouting Nederland, het zeeverkennerscentrum of de Scouting Kaagcup als evenement. Hieronder vallen o.a. persgevoelige incidenten, maatschappelijk gevoelige incidenten en gebeurtenissen die in strijd zijn met de uitgangspunten van Scouting Nederland.
Wanneer een incident van deze aard gemeld of gesignaleerd word dient direct de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum ingelicht te worden.
De noodzakelijke actie wordt in overleg met de calamiteitencoördinator genomen.
Ontruimingsplan
Het zeeverkennerscentrum bevindt zich op een eiland. Tijdens de kaagcup beschikken alle aanwezige scoutinggroepen over eigen boten. De snelst mogelijke en meest gecoördineerde wijze van ontruiming is dan ook met behulp van de eigen boten. Bij een noodzakelijke ontruiming verplaatsen alle scoutinggroepen zich naar hun eigen boten, verlaten het eiland en begeven zich naar de Zijldijk. Personen die niet over eigen boot beschikken als bezoekers en individueel bij de kaagcup betrokken personen varen mee met beschikbare boten van groepen. Om te voorkomen dat veel boten op dezelfde plaats aanlanden verplaatsen alle boten zich via de kortste vaarweg naar de Zijldijk. Daar wordt groepsgewijs aangelegd. Iedere groep controleert of zij alle personen hebben. Na controle van het aantal personen wordt melding van de ontruiming per groep en van eventuele bijzonderheden als het missen van personen door één leidinglid per groep, in persoon, gedaan bij het bestuur van het Zeeverkennerscentrum welke zich dan bevind in de “wedstrijdtent”bij de Boterhuismolen.
Nazorg
Na elke calamiteit overleggen de calamiteitencoördinator en de leiding van betrokken scoutinggroep of er behoefte is aan nazorg in wat voor soort dan ook. Bij dit overleg kan
het bestuur van de Regionale Admiraliteit waartoe de betrokken Scoutinggroep behoort worden betrokken.
Bijlage 1 bij veiligheidsplan Zeeverkennerscentrum Kagerplassen
Uitreikstuk t.b.v. deelnemende scoutinggroepen.
Hoe te handelen in geval van:
Brand
- Alarmeer de omgeving door luidkeels brand te roepen;
- Bij een kleine brand als vlam in de pan tracht te blussen;
- Bij brand waarbij tentmateriaal vlam valt bel onmiddellijk 112;
- Bel daarna onmiddellijk veiligheidscoördinator van het zeeverkennerscentrum
085-4000121;
- Ontruim de directe omgeving van de brand;
- Ga op aanwijzing van de veiligheidscoördinator over tot verdere ontruiming;
- In geval van algehele ontruiming van het gehele eiland verplaats met gehele groep met behulp van de boten naar de Zijldijk. Steek daarbij haaks en via kortste vaarweg over
- Verzamel de eigen groep op de Zijldijk en controleer of iedereen er is
- Meld de afloop van de controle en de eventuele bijzonderheden door een leidinggevende per persoon bij de veiligheidscoördinator die zich dan in de wedstrijdtent bij de molen bevindt;
- Wacht op verdere instructies van de veiligheidscoördinator.
Ongeval of medisch letsel
- Bij letsel van ernstige aard waarbij externe hulp noodzakelijk is neemt de scoutinggroep waartoe de getroffen persoon behoort zelf de noodzakelijke actie.
- EHBO hulp is een verantwoordelijkheid van de scoutinggroep;
- Huisartsenhulp of ziekenhuishulp wordt door de groep zelf verzorgd en uitgevoerd. Een overzicht van beschikbare huisartsenposten en ziekenhuizen in de omgeving is opgenomen als bijlage 2.
- Indien ambulancehulp noodzakelijk is draag de betrokken scoutinggroep zorg voor:
- Alarmering via 112;
- Opvang van de ambulance op de Zijldijk bij de molen;
- Een boot bij de molen t.b.v. het ambulancepersoneel en eventueel transport van de getroffen persoon;
- Begeleiding naar het ziekenhuis;
- Informeren van groepsbestuur, betrokken ouders en dergelijke;
- Indien ambulancehulp is ingeroepen wordt de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum direct geïnformeerd via het calamiteiten telefoonnummer 085-4000121.
Overlijden.
In geval van overlijden van een persoon wordt de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum direct geïnformeerd.( 085-4000121)
In samenspraak met de calamiteitencoördinator worden vervolg acties genomen.
Bij vervolgacties dient te worden gedacht aan het informeren van:
Directe relaties;
Groepsbestuur;
Scouting Nederland;
Admiraliteitsbestuur;
Wedstrijdleiding Kaagcup zeilwedstrijden;
Etc.
Bedreiging van buiten.
Onder bedreiging van buiten wordt verstaan het op het Boterhuis eiland aanwezig zijn of komen van personen die geen deelnemer zijn aan de Scouting Kaagcup zeilwedstrijden.
Bij het constateren van aanwezigheid van dergelijke personen dient onmiddellijk de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum te worden geïnformeerd.
(085-4000121)
De calamiteitencoördinator neemt actie om de ongewenste personen van het Boterhuiseiland te verwijderen.
Overige incidenten.
Omschrijving: gebeurtenissen die invloed hebben op de reputatie van Scouting Nederland, het zeeverkennerscentrum of de Scouting Kaagcup als evenement. Hieronder vallen o.a. persgevoelige incidenten, maatschappelijk gevoelige incidenten en gebeurtenissen die in strijd zijn met de uitgangspunten van Scouting Nederland.
Wanneer een incident van deze aard gemeld of gesignaleerd word dient direct de calamiteitencoördinator van het zeeverkennerscentrum ingelicht te worden.
(085-4000121)
De noodzakelijke actie wordt in overleg met de calamiteitencoördinator genomen.
Bijlage 2 bij veiligheidsplan Zeeverkennerscentrum Kagerplassen
Belangrijke adressen:
Ziekenhuizen Leiderdorp en Leiden en huisartsenpost Leiderdorp
Centraal telefoonnummer Voor alle locaties:
088 427 4700
Alrijne ziekenhuis
Simon Smitweg 2
2353 GA Leiderdorp
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Huisartsenpost Leiderdorp:
Op locatie van het Alrijne ziekenhuis
Simon Smitweg 2
2353 GA Leiderdorp
088 427 4700
Voorafgaand aanbezoek telefonisch contact opnemen via het centrale telefoonnummer
Nachtapotheek
Apotheek de Limes
Bereikbaar via hoofdingang van het Alrijne
Simon Smitweg 1
2353 GA Leiderdorp
Telefoon: 071-566 5019
Politie, Brandweer en Ambulance : tel 112